PROJEKTY - II Powiślański Turniej Gmin

"Drugi Powiślański Turniej Gmin"
pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego
30.07 - 31.07.2011

Fundacja Powiślańska z siedzibą w Ryjewie organizuje ,,Drugi Powiślański Turniej Gmin” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego. Turniej odbędzie się w dniu 30.07 – 31.07.2011 roku w Ryjewie na placu Gminnego Ośrodka Kultury, ul. Grunwaldzka 70.

W turnieju uczestniczyć będą mieszkańcy sołectw, gmin, lokalne samorządy i lokalne organizacje pozarządowe, Ochotnicze Straże Pożarne oraz przedsiębiorcy z powiatu kwidzyńskiego, malborskiego i sztumskiego. Turniej odbywać się będzie na placu w centrum Ryjewa, przystosowanym do organizowania imprez masowych z niezbędną infrastrukturą techniczną, potrzebną do jego organizacji. Ponadto odbędzie się prezentacja rękodzieła, kulinarnych produktów regionalnych, gry, konkursy, zawody familijne, turniej sołectw na sportowo.

• "Produkt tradycyjny",
  • "Moja wieś w starej fotografii",
  • "Moda XXII wieku",
  • "Bukiet z wykorzystaniem zbóż",
  • "Sołectwo na sportowo".

Wszystkie konkurencje zostaną ocenione przez Komisję Turniejową, a uczestnicy zostaną nagrodzeni. W ramach imprezy planujemy prezentację – bezpłatne występy zespołów lokalnych. Planowany jest również festiwal zespołów muzycznych disco-polo.

W pierwszym dniu przeprowadzone zostaną eliminacje do Festiwalu Disco-Polo, w którym rywalizować będzie kilkanaście zespołów z całej Polski (LISTA ZESPOŁÓW). Patronatem medialnym festiwalu będą ogólnopolskie telewizje Tele 5 i Polonia1.

W drugim dniu powitamy P. dr G. Russaka, który poprowadzi Festiwal Smaku i pokaz kulinarny potraw z dziczyzny, między innymi „myśliwski forszmak pomorski”, „gulasz ryjewski”, „powiślańska kiełbasa myśliwska”, podczas pokazu grać będzie zespół muzyki myśliwskiej „Hubertus”.

Dr Grzegorz Russak, znany z telewizyjnych programów kulinarnych kucharz, gawędziarz, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego. W TVP1 prowadzi program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu „Smaki polskie” promujący starą, dobrą, polską kuchnię. Program adresowany przede wszystkim do smakoszy i znawców sztuki kulinarnej. Autor książek kucharskich m.in. „Dziczyzna na co dzień i na święta”, wybitny specjalista kuchni myśliwskiej.

Odbędzie się również próba pobicia rekordu Guinessa na Najdłuższą Kiełbasę Świata z Dziczyzny – co najmniej 500 metrów! Kiełbasa zostanie wykonana według przepisu i pod nadzorem znanego z telewizyjnych programów kulinarnych, kuchmistrza dr Grzegorza Russaka.

Pozatym w programie: Prezentacja kultury ukraińskiej, występ zespołu heavy metalowego i Seminarium „Dziedzictwo Kulinarne Powiśla” (opis seminarium i karta rejestracyjna poniżej).

Na zakończenia pierwszego i drugiego dnia zorganizowana zostanie zabawa ludowa "Pod chmurką"do białego rana, okraszona pokazem sztucznych ogni. Dla wszystkich uczestników Turnieju przygotowany będzie poczęstunek.

Pomoc przy organizacji i trwania turnieju zadeklarowali wolontariusze ZHP, uczniowie szkół, KGW, samorządy lokalne oraz lokalne organizacje pozarządowe, przedsiębiorcy.

Dla sponsorów przewidujemy następujące możliwości promocji swoich przedsiębiorstw i produktów:

• Umieszczenie logotypu na ulotkach i plakatach informacyjnych oraz w prasie lokalnej
  • Umieszczenie własnego banera na głównym placu Jarmarku
  • Obecność na uroczystym bankiecie z udziałem doktora Grzegorza Russaka – wspólne zdjęcie, wywiad do telewizji regionalnej i ogólnopolskiej
  • Możliwość wystawienia stoiska promującego firmę i jej produkty
  • Udział w Jury festiwalu Disco Polo
  • Zamieszczenie podziękowania dla sponsorów w lokalnych mediach
  • Obecność na Seminarium i możliwość rozmów kuluarowych ze specjalistami
  • Degustacja produktów Festiwalu Smaku

Regulamin "II Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Karta zgłoszeniowa do "II Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Plakat "II Powiślańskiego Turnieju Gmin"