PROJEKTY - III Powiślański Turniej Gmin

"Trzeci Powiślański Turniej Gmin"
28.07 - 29.07.2012

Fundacja Powiślańska z siedzibą w Ryjewie organizuje, "Trzeci Powiślański Turniej Gmin", przy współudziale samorządu Województwa Pomorskiego. Turniej odbędzie się w dniach 28.07–29.07.2012 roku w Ryjewie na placu Gminnego Ośrodka Kultury przy ul. Grunwaldzkiej 70. W turnieju uczestniczyć będą mieszkańcy sołectw, gmin, lokalne samorządy i lokalne organizacje pozarządowe, Ochotnicze Straże Pożarne oraz przedsiębiorcy z powiatu kwidzyńskiego, malborskiego i sztumskiego. Turniej odbywać się będzie na placu w centrum Ryjewa, przystosowanym do organizowania imprez masowych z niezbędną infrastrukturą techniczną, potrzebną do organizacji Turnieju.

• "Regionalna potrawa z królika”,
  • "Moja wieś malowana",
  • "Moda XVIII wieku",
  • "Bukiet z wykorzystaniem jarzyn",
  • "Najlepszy sołtys powiśla".

Wszystkie konkurencje zostaną ocenione przez Komisję Turniejową, a uczestnicy zostaną nagrodzeni. W ramach imprezy planujemy prezentację – bezpłatne występy zespołów lokalnych. Planowany jest również konkurs zespołów muzycznych disco-polo. W pierwszym dniu przeprowadzony zostanie Turniej Gmin w przedstawionych konkurencjach, w drugim dniu powitamy "gwiazdę medialną" Paolo Cozzy, która poprowadzi festiwal smaku i pokaz kulinarny pod nazwą "Wenecja w Ryjewie". Podczas pokazu grać będą zespoły muzyczne oraz zostaną przyrządzone potrawy kuchni włoskiej takie jak: Ministra z cukinii, Gnocchi, Sałatka del mio gatto, Tiramisu. Po pokazie "gwiazdy" w ramach Activ Citizens, lokalna społeczność zorganizowana w Kołach Gospodyń Wiejskich zaprezentuje potrawę kulinarną z wykorzystaniem produktów regionalnych, połączoną z degustacją. Po prezentacji nastąpi koncert Muzyki Disco Polo, na którym wystąpią wszystkie liczące się w kraju zespoły. Wszystko będzie rejestrowane przez TV TELE 5 oraz POLONIA 1. Na zakończenia pierwszego i drugiego dnia zorganizowana zostanie zabawa ludowa po której odbędzie się pokaz sztucznych ogni. Dla wszystkich uczestników Turnieju przygotowany będzie poczęstunek.

Pomoc przy organizacji i trwania turnieju zadeklarowali wolontariusze, uczniowie szkół, KGW, samorządy lokalne oraz lokalne organizacje pozarządowe i przedsiębiorcy.

Regulamin "III Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Karta zgłoszeniowa do "III Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Program "III Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Plakat "III Powiślańskiego Turnieju Gmin"