PROJEKTY - IV Powiślański Turniej Gmin

"Czwarty Powiślański Turniej Gmin"
27.07 - 28.07.2013

Fundacja Powiślańska z siedzibą w Ryjewie organizuje, "Czwarty Powiślański Turniej Gmin", przy współudziale samorządu Województwa Pomorskiego.

Turniej odbędzie się w dniu 27.07–28.07.2013 roku w Ryjewie na placu Gminnego Ośrodka Kultury przy ul. Grunwaldzkiej 70. W turnieju uczestniczyć będą mieszkańcy sołectw, gmin, lokalne samorządy i lokalne organizacje pozarządowe, Ochotnicze Straże Pożarne oraz przedsiębiorcy z powiatu kwidzyńskiego, malborskiego i sztumskiego. Turniej odbywać się będzie na placu w centrum Ryjewa, przystosowanym do organizowania imprez masowych z niezbędną infrastrukturą techniczną, potrzebną do organizacji Turnieju.

• "Regionalna potrawa z ryby",
  • "Nasza historia - koło gospodyń wiejskich",
  • "Moda – kapelusz modnej Pani",
  • "Moja gmina moja ojczyzna",
  • "Moje sołectwo wczoraj, dziś i jutro".

Wszystkie konkurencje zostaną ocenione przez Komisję Turniejową, a uczestnicy zostaną nagrodzeni. W ramach imprezy planujemy prezentację – bezpłatne występy zespołów lokalnych. Planowany jest również konkurs zespołów muzycznych disco-polo.

W pierwszym dniu przeprowadzone zostanie Turniej Gmin w przedstawionych konkurencjach, a także powitamy „gwiazdę medialną” dr Grzegorza Rusaka ,który poprowadzi panel dyskusyjny na temat smaku i tradycyjnych potraw kulinarnych powiśla pod nazwą „Swego nie znacie ,cudze chwalicie” podczas którego zostaną przyrządzone potrawy kuchni tradycyjnej takie jak; bigos myśliwski i inne , podczas pokazu grać będzie zespół muzyczny „Hubertus”, po pokazie w ramach lokalnych społeczności zorganizowanych w Kołach Gospodyń Wiejskich zaprezentuje potrawę kulinarną z wykorzystaniem produktów regionalnych , połączoną z degustacją. Po pokazie nastąpi koncert Muzyki Disco Polo, na którym wystąpią wszystkie liczące się w kraju zespoły, wszystko będzie rejestrowane przez TV TELE 5 oraz POLONOIA 1. Na zakończenia pierwszego i drugiego dnia zorganizowana zostanie zabawa ludowa. Turniej zakończy się pokazem ogni sztucznych. Dla wszystkich uczestników Turnieju przygotowany będzie poczęstunek.

Pomoc przy organizacji i trwania turnieju zadeklarowali wolontariusze, uczniowie szkół, KGW, samorządy lokalne oraz lokalne organizacje pozarządowe i przedsiębiorcy.

Regulamin "IV Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Karta zgłoszeniowa do "IV Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Plakat "IV Powiślańskiego Turnieju Gmin"