PROJEKTY - V Powiślański Turniej Gmin

"Piąty Powiślański Turniej Gmin"
26.07 - 27.07.2014

Fundacja Powiślańska z siedzibą w Ryjewie organizuje, "Piąty Powiślański Turniej Gmin", przy współudziale samorządu Województwa Pomorskiego.

Turniej odbędzie się w dniu 26.07–27.07.2013 roku w Ryjewie na placu Gminnego Ośrodka Kultury przy ul. Grunwaldzkiej 70. W turnieju uczestniczyć będą mieszkańcy sołectw, gmin, lokalne samorządy i lokalne organizacje pozarządowe, Ochotnicze Straże Pożarne oraz przedsiębiorcy z powiatu kwidzyńskiego, malborskiego i sztumskiego. Turniej odbywać się będzie na placu w centrum Ryjewa, przystosowanym do organizowania imprez masowych z niezbędną infrastrukturą techniczną, potrzebną do organizacji Turnieju.

• "Regionalna potrawa z wołowiny"
  • "Nasz pomysł na rozwój gminy "
  • "Moda – regionalny historyczny strój"
  • "Moja gmina, co mi się nie podoba"
  • "Nasze hobby" - regulamin do pobrania poniżej.

Wszystkie konkurencje zostaną ocenione przez Komisję Turniejową, a uczestnicy zostaną nagrodzeni. W ramach imprezy planujemy prezentację – bezpłatne występy zespołów lokalnych. Planowany jest również konkurs zespołów muzycznych disco-polo.

W pierwszym dniu przeprowadzony zostanie Turniej Gmin w przedstawionych konkurencjach. Powitamy także "gwiazdę medialną", która poprowadzi panel dyskusyjny na temat smaku i tradycyjnych potraw kulinarnych powiśla pod nazwą "Swego nie znacie, cudze chwalicie". Podczas dyskusji zostaną przyrządzone potrawy kuchni tradycyjnej, a przygrywać będzie zespół muzyczny „Hubertus”. Po zakończonym pokazie w ramach lokalnych społeczności zorganizowanych w Kołach Gospodyń Wiejskich, zaprezentuje potrawę kulinarną z wykorzystaniem produktów regionalnych, połączoną z degustacją. Po pokazie nastąpi koncert Muzyki Disco Polo, na którym wystąpią wszystkie liczące się w kraju zespoły. Wszystko będzie rejestrowane przez TV TELE 5 oraz POLONOIA 1. Na zakończenie pierwszego i drugiego dnia zorganizowana zostanie zabawa ludowa. Turniej zakończy się pokazem sztucznych ogni. Dla wszystkich uczestników Turnieju przygotowany będzie poczęstunek.

Pomoc przy organizacji i trwania turnieju zadeklarowali wolontariusze, uczniowie szkół, KGW, samorządy lokalne oraz lokalne organizacje pozarządowe i przedsiębiorcy.

Regulamin "V Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Karta zgłoszeniowa do "V Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Dla sponsorów - możliwości promocji

Program - "V Powiślańskiego Turnieju Gmin"