PROJEKTY - VI Powiślański Turniej Gmin

"Szósty Powiślański Turniej Gmin"

25.07 - 26.07.2015

Fundacja Powiślańska z siedzibą w Ryjewie organizuje "VI Powiślański Turniej Gmin", przy współudziale Samorządu Województwa Pomorskiego.

Turniej odbędzie się w dniu 25.07 – 26.07.2015 roku w Ryjewie na placu Gminnego Ośrodka Kultury, ul. Grunwaldzka 70. Do udziału w turnieju zapraszamy mieszkańców sołectw, gmin, lokalne samorządy, lokalne organizacje pozarządowe, Ochotnicze Straże Pożarne oraz przedsiębiorców z powiatu kwidzyńskiego, malborskiego i sztumskiego.

Turniej odbywać się będzie na placu w centrum Ryjewa, przystosowanym do organizowania imprez masowych z niezbędną infrastrukturą techniczną.

W ramach Powiślańskiego Turnieju Gmin zostaną przeprowadzone następujące konkurencje:

• "Regionalna potrawa z wieprzowiny",
  • "Piosenka dobra na wszystko - wykonanie KGW",
  • "Zamierzenia przyszłościowe Kół Gospodyń Wiejskich",
  • "Eko inicjatywa- projekt" i
  • "Bukiet - kwiaty polne".

Wszystkie konkurencje zostaną ocenione przez Komisję Turniejową, a uczestnicy zostaną nagrodzeni. Turniej zostanie przeprowadzony w pierwszym dniu imprezy tj 25 lipca br. W drugim dniu powitamy "gwiazdę medialną", która poprowadzi panel dyskusyjny min. na temat znaczenia tradycyjnych potraw kulinarnych Powiśla pod nazwą: "Swego nie znacie, cudze chwalicie". W ramach panelu dyskusyjnego zorganizowany zostanie pokaz przygotowania potraw kuchni tradycyjnej połączony z degustacją. Po pokazie wystąpią zespoły DISCO POLO w koncercie turniejowym.

Kolejnym punktem VI Powiślańskiego Turnieju Gmin będzie koncert zespołów muzyki disco polo, podczas którego wystąpią wszystkie liczące się w kraju zespoły. W ramach koncertu planujemy konkurs na najlepszy występ zespołu disco polo. Koncert rejestrowany będzie przez ITV.

Na zakończenia pierwszego i drugiego dnia Turnieju zorganizowana zostanie zabawa ludowa, którą zakończy pokaz sztucznych ogni. Dla wszystkich uczestników Turnieju przygotowany będzie poczęstunek.

Pomoc przy organizacji i trwania turnieju zadeklarowali wolontariusze, uczniowie szkół, KGW, samorządy lokalne, lokalne organizacje pozarządowe oraz przedsiębiorcy.

Regulamin "VI Powiślańskiego Turnieju Gmin"
Karta zgłoszeniowa do "VI Powiślańskiego Turnieju Gmin"