PROJEKTY - Wolontariat jest OK!

W Ryjewie rusza europejski projekt

Fundacja Powiślańska z Ryjewa wygrała konkurs z Poddziałania 6.1.1 Europejskiego Funduszu Społecznego. Dzięki temu 40 bezrobotnych kobiet i mężczyzn z gminy Ryjewo otrzyma wsparcie na iście europejskim poziomie. Autorami zwycięskiego projektu jest tandem: Sonia Szałapska i Roman Szałapski, oboje z Kwidzyna. Projekt rusza już 1 października. O szczegóły dotyczące beneficji projektu poprosiliśmy Prezesa Fundacji Powiślańskiej, Jerzego Lutego.

Kto może skorzystać ze wsparcia w tym projekcie?
- Projekt dedykowany jest dla 25 kobiet i 15 mężczyzn z gminy Ryjewo. Pierwszeństwo do udziału w projekcie mają osoby bezrobotne, które zamieszkują Watkowice Małe i Watkowice Duże oraz Klecewko. Oczywiście pozostali z gminy Ryjewo pozostający bez zatrudnienia też jak najbardziej mogą uczestniczyć w różnych formach wsparcia.

Jakie korzyści, jakie działania są przewidziane w projekcie?
- Obecnie w Unii Europejskiej przeżywamy „Rok wolontariatu”. Chodzi o promocję tego rodzaju działalności społecznej. W Polsce wolontariat ciągle jest niedoceniany, bo ludzie kojarzą to zjawisko ze słusznie minioną epoką, gdzie tak zwane „ dobrowolne czyny społeczne” były formą nacisku na społeczeństwo. Ludzie, już w młodym wieku byli zmuszani do jakichś bezsensownych prac w imię budowy socjalizmu. I tak to się utrwaliło w naszej mentalności. Tymczasem zachodnie społeczeństwa uczyniły z wolontariatu miejsce samorealizacji lub trampolinę do atrakcyjnej pracy zawodowej. My sprytnie wykorzystaliśmy ideę wolontariatu i połączyliśmy to z potrzebami naszego ryjewskiego społeczeństwa. W ten sposób powstał niezwykle oryginalny projekt, gdzie osoby zagrożone wykluczeniem społecznym otrzymają należną im rangę, poprzez wzrost samooceny oraz konkretne wsparcie w postaci szkoleń w obrębie poszukiwanych zawodów na naszym rynku pracy. Ba! Mogą nawet zostać zatrudnione w ramach tego projektu.

Każdemu uczestnikowi projektu zupełnie za darmo zagwarantujemy udział w: warsztatach u kosmetyczki bądź wizażystki – tam każda osoba zmieni swój wizerunek na lepsze, w Warsztatach pracy – gdzie każdy zdobędzie wiedzę o tym jak poruszać się po nowoczesnym rynku pracy, szkolenie z obsługi komputera, pozna Internet i jego funkcje, dowie się jak założyć własną firmę w ramach ABC biznesu, dowie się o idei i możliwościach tkwiących w wolontariacie, przejdzie 3 dniowe praktyki wolontariackie, spotka się na indywidualnych sesjach z trenerem jobcoachingu, gdzie pozna tkwiące w nim zasoby intelektualne i psychomotoryczne.

Ale to zaledwie początek tego, co przygotowaliśmy dla uczestników. Najważniejsze jest zdobycie nowego zawodu, który da szansę zaistnieć na rynku pracy i zmienić status społeczny własny i całej rodziny. Panie i panowie będą mogli zdobyć uprawnienia na kierowców kategorii „D” – na autobus, kategorii „B”, zdobyć atrakcyjny zawód Kosmetyczki, wielce poszukiwany – Opiekuna osób dorosłych, Pracownika remontowo-budowlanego, Handlowca-sprzedawcę. Niektórzy wolontariusze będą mogli pracować przy Euro 2012! Niektórzy zostaną przyjęci do innej pracy zawodowej. Natomiast wszyscy uczestnicy jak tylko zechcą, będą mogli na stałe wpisać się w prace naszej Fundacji lub innych organizacji czy kółek.

Czy oby naprawdę wszystko jest za darmo, to aż trudno w to uwierzyć?
- Taka jest Unia Europejska i dopóki są w niej dla Polski pieniądze, to należy z nich korzystać. Jednak to nie wszystko, bo również przewidujemy darmowy dojazd na zajęcia, poczęstunek na warsztatach i szkoleniach, materiały szkoleniowe, teczki z kalkulatorem oraz dobrą, przyjazną atmosferę. Szczególnie mile widziane będą u nas panie po pięćdziesiątce!! Również, te po 45 roku życia, ale i młodsi panowie i panie. Dla każdego, coś atrakcyjnego.

Do kogo mogą zgłaszać się chętni do udziału w projekcie?
-Od 1 października zapraszamy do Biura Projektu, które będzie w Ryjewie, o tym poinformują gazety, ulotki i plakaty, a na razie proszę zgłaszać się bezpośrednio do mnie – adres netowy i telefon każdy znajdzie na stronie Fundacji Powiślańskiej. Serdecznie już teraz zapraszam. Przy okazji chciałbym podziękować wszystkim, którzy włożyli i wkładają ogrom trudu w ten niezwykły projekt. Szczególnie bardzo życzliwej Sonii Szałapskiej, autorom projektu, Zarządowi Fundacji, Radzie Gminy i panu wójtowi, który okazał nam swoją życzliwość i zadeklarował pomoc. To dobry znak, wierzę w konstruktywną współpracę, bo to zaledwie początek dobrej passy Fundacji. Z ludźmi jakich udało się nam pozyskać do współpracy możemy przenosić przysłowiowe góry, a to wszystko z myślą o naszych mieszkańcach i dla ich dobra. Przekształcenia ustrojowe nie obeszły się łagodnie z naszą gminą, no to teraz jest szansa, by nadrobić zaszłości. Wszystkich serdecznie pozdrawiam.

Rozmawiał: Marek Sidor
Fot: Jacek Krasowski

Jerzy Luty, prezes Fundacji Powiślańskiej wysyła kartki z pozdrowieniami po wizycie w Parlamencie Europejskim w Brukseli w 2010 roku.

Plakat ogłoszeniowy "Wolontariat jest OK!"