Fundacja Powiślańska powstała 24.10.2005., a założycielami byli Tomasz Luty i Jerzy Luty, zaś obszarem działania jest terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.

Głównymi celami fundacji jest wspieranie rozwoju regionu (Dolnego Powiśla), ochrona środowiska, działalność wspomagająca ekorozwój, aktywizację zawodową, ochronę zwierząt, wspieranie badań i programów naukowych badawczych, edukacyjnych ochronę praw kobiet i działalność na rzecz ich równych praw, ochrona i promocja zdrowia, działania krajoznawcze oraz wspomaganie wypoczynku dzieci i młodzieży.

Cały Zarząd Fundacji oraz jej członkowie działają społecznie. W realizowanych przedsięwzięciach aktywnie pomagają konsultanci Regionalnego Ośrodka Szkoleniowego EFS w Gdańsku, konsultanci z Towarzystwa Rozwoju Powiatu Kwidzyńskiego oraz pracownicy Centrum Projektowego Wyższej Szkoły Zarządzania w Kwidzynie.

Fundacja posiada własny lokal w miejscowości Ryjewo k/Kwidzyna, z ogrzewaniem, prądem i węzłem sanitarnym.

Fundacja w 2006 roku złożyła wnioski aplikacyjne do programów:
- z puli Fundacji na rzecz rozwoju wsi "Polska wieś 2000" im. M.Rataja - tytuł "Utworzenie punktu informacyjnego dla młodzieży w miejscowości Ryjewo" - luty 2006,
- z puli "Równać szanse 2006" Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności - tytuł "Szansa dla aktywnych" - marzec 2006,
"Rzeczpospolita Internetowa" - tytuł "Społeczność internetowa to rzecz podstawowa - kursy tematyczne dla mieszkańców gminy wiejskiej Ryjewo" - maj 2006,
- Fundacja Nidzica z puli "Szmal grand 2006" - tytuł " My też potrafimy mówić" - maj 2006.

Jak widać Fundacja Powiślańska bardzo intensywnie działa w kierunku pozyskania nowych funduszy na realizację projektów jednak ze względu, iż jest młodą organizacją nie zawsze udaję się pozyskać nowe źródła finansowania.